top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAv. Atay Cibooğlu

YAPAY ZEKA NEDİR ?

Güncelleme tarihi: 11 Kas 2022

Kıymetli okurlarım bugün hepimizin aslında yakından tanıdığı ve halen gelişmekte olan bir teknolojiyi ele almak istiyorum. Bugün yapay zekayı yazmak istiyorum.


Hollywood'un ünlü karakteri Terminatör'ü hepimiz izlemişizdir. Bilmeyenler için ufak

bir özet geçeyim. Terminatör (The Terminator), efsane yönetmen James Cameron'un

yönettiği 1984 yılı yapımı bir bilim kurgu filmidir. Terminatör'ü ünlü oyuncu Arnold Schwarzenegger canlandırmaktadır. Konusu ise 2028 yılından gönderilen robot, birisini öldürmeye çalışmaktadır. Öldürmeye çalıştığı kişi, 2028 yılında robotlara karşı direnişe geçen grubun liderinin annesidir. Amacı ise kadını öldürerek çocuğun hiç doğmamasını sağlamak ve böylece 2028 yılında direniş hiç olmayacaktı. Gönderilen robot ise Terminatör'dür. Dışı tamamen insana benzeyen ama aslında robot olan bu kişi günümüzde ne zaman yapay zeka denilse akla hep bu karakter gelir ve hep şöyle söylenir;

Yapay zeka, insanlığı yok edecek(!)

Peki gerçekten böyle bir şey olması mümkün mü ? Dünyanın önde gelen saygın bilim

insanlarından Stephen Hawking BBC'ye 2014 yılında verdiği bir röportajında yapay zekanın kendisini geliştirebilir ve yeniden biçimlendirebilir olduğunu söylemiştir. İnsanlığın bu tür bir güçle yarışmasının mümkün olmadığını söylemiştir. Bir açıdan bakıldığında gerçekten yapay zekanın bir bilgiyi öğrenmesi, bilgiyi muhakeme etmesi ve harekete geçmesi için sadece birkaç saniyeye ihtiyacı var. Saniyeler içinde karar verip eyleme geçebiliyor. Mesela satranca yıllarını vermiş olan Kasparov'u yenmek için yapay zekanın uzun zamana ihtiyacı yok. İhtiyacı da olmadı zaten. Kendisine yüklenen verileri saniyeler içinde işledi ve Kasparov'u alt etti. Yapay zekanın elde ettiği yeni verilerle kendini geliştirebilme ihtimali de vardır. Ancak yapay zeka konusunda çokta karamsar olmama taraftarıyım çünkü ne de olsa insanlığa faydalı olacağı da bir gerçektir. Stephen Hawking çok önemli bir bilim insanıdır. Bilime yapmış olduğu katkı kesinlikle tartışılmazdır. ALS ( Amyotrofik Lateral Skleroz ) hastalığı olan dahi fizikçi konuşmalarını önünde bulunan yapay zeka destekli cihaz sayesinde konuşabiliyordu. Bu cihaz Intel tarafından akıllı klavye uygulamasıyla çalışıyordu. Stephen Hawking'in ne düşündüğünü anlayabiliyor ve kullanmak isteyebileceği kelimeleri önerebiliyordu. Eğer böyle bir teknoloji olmasaydı belki bizler Stephen Hawking'i hiç bilemeyecektik veya bilime hiçbir katkısı olmayacaktı. Yapay zekaya bu açıdan da bakın mutlaka


Peki yapay zeka genel olarak nedir ? Yapay zeka, problemleri çözebilecekleri ve bağımsız olarak karar verebilecekleri şekilde programlamayı amaçlayan bir bilgisayar

bilimi dalıdır. Yani kısaca bir sistemin aynı insan gibi düşünme, öğrenme ve öğrendiğini uygulama gibi insansı yetenekleri taklit eden bir sistemdir. Çok kaba söylemek gerekirse insanın robot halidir.


Yapay zeka, aslında somut olmaktan ziyade soyuttur. Yani bir program sistemidir. Robot yapay zekanın kendisi değildir. Robotun içerisinde yer alan sistem yapay zekadır. Yapay zeka dediğimizde aklımıza hemen robotlar ( Terminatör gibi) geliyor ancak evde yerleri süpüren süpürge de her ne kadar Terminatör ihtişamlı ve korkunç bir görüntüsü olmasa da nihayetinde o da bir robottur.


Günlük yaşamımızda da yapay zeka ile aslında içli dışlıyız. Mesela Netflix hangi

filmleri sevebileceğimizi tahmin ederek o filmleri karşımıza çıkartıyor veya sosyal medya uygulamaları hangi içerikleri daha çok beğeneceğimizi tahmin ederek sadece ona göre içerik çıkartıyor. Tabii ki bütün bunlar yapay zeka ile çalışmaktadır. Mesela arabayla alakalı herhangi bir fotoğrafla etkileşime geçersek (beğenme, yorum yapma, kaydetme vb.) artık önümüze sürekli olarak araba resimleri çıkacaktır.


Bir başka yapay zeka örneği verecek olursam o da otonom araçlardır. Yani sürücüsüz araçlar. Otonom araçlar ( Tesla gibi) bir noktadan diğer noktaya sürücünün kontrolüne ihtiyaç duymadan yolcusunu güvenli bir şekilde götürüyor. Sadece bu değil. Yine kimi araçlarda şerit takip sistemi, mesafe takip sistemi gibi sistemlerin hepsi yapay zeka ile çalışıyor.


Yapay zeka çok hızlı gelişen bir teknoloji. Bu baş döndürücü hıza hukuk maalesef yetişemiyor. Henüz yapay zekanın hukuk dünyası için ne anlam ifade ettiği tam olarak belli değil (Eşya mı ? Yoksa kişilik mi ? ) Veya yapay zekanın kusurundan kim sorumlu olacak ? Hukuk bağlamında yapay zeka tartışmasını tabii ki bir sonraki yazılarımda devam edeceğim.


 

BURADA YAZILAN YAZILAR BİLGİ AMAÇLI OLUP YAZARIN GÖRÜŞLERİNİ İFADE EDER. HİÇBİR ŞEKİLDE HUKUKİ TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAMAKTADIR.








0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page